Massebesvimelser blandt tekstilarbejdere i Cambodja hænder ofte pga udbredt fejlernæring fordi de ikke tjener nok til ordentlig mad. Massebesvimelser blandt tekstilarbejdere i Cambodja hænder ofte pga udbredt fejlernæring fordi de ikke tjener nok til ordentlig mad. Foto: Clean Clothes Campaign

Shop 'til They Drop - Massebesvimelser i Cambodja

21 september 2013

Rapporten Shop 'til they drop - Fainting and Malnutrition in Garment Workers in Cambodia dokumenterer at en væsentligt årsag til besvimelserne er den fejlernæring, som er udbredt blandt Cambodjanske tekstilarbejdere.

Community Legal Education Centre (CLEC) i Cambodja har indsamlet data om månedlige fødevareindkøb fra arbejdere på en række fabrikker, undersøgt kalorieindholdet i maden og sammenlignet det med det anbefalede kalorieindtag. Der blev også sammenlignet med en stikprøve af arbejdernes BMI for at se om der er indikationer på sundhedsproblemer.

Resumé af rapport, CLEC, Labour Behind the Label and Clean Clothes Campaign, 2013

 

En lang række kendte tøjmærker får produceret deres tøj i Cambodja. Bl.a. H&M, Levi Strauss, GAP og Adidas.

I de sidste år har der været en lang række tilfælde af massebesvimelser blandt kvindelige tekstilarbejdere i Cambodja. Alene i 2012 var der mere end 2000 rapporterede tilfælde af massebesvimelser. Det reelle antal formodes at være betydeligt højere.

Arbejdere fandtes at indtage 1598 kalorier om dagen i gennemsnit, hvilket er omkring halvdelen af den anbefalede mængde for en kvinde, der arbejder i industrien. BMI tal fra 95 arbejdere viser at 33% af arbejderne er undervægtige med risiko for underernæring, og yderligere 3% er alvorligt undervægtige.

Den seneste udvikling (2014) i Cambodja er, at flere arbejdere er døde på hospitalet efter at være indlagt efter besvimelse på en tekstilfabrik. De er døde af udmattelse og mangel på næring.

Arbejderne bruger kun 1,53 dollar USD dagligt på mad i gennemsnit. En daglig kost på 3000 kalorier med tilstrækkelig næringsstoffer og protein ville koste 2,50 USD dagligt. Den anbefalede kost på 3000 kalorier om dagen svarer til 75,03 dollar USD om måneden.

Da den månedlige mindsteløn i Cambodja i øjeblikket 80 dollar USD er det reelt ikke muligt for arbejderne at købe den mad de har brug for.

Beregninger viser at en løn, som er nok til at leve af for en tekstilarbejder og hende familie, med tilstrækkeligt mad, ordentligt bolig, sundhedspleje og andre behov skal ligge på omkring $ 450,18 USD om måneden.

 

 

Report

Shop 'til They Drop - Fainting and Malnutrition in Garment Workers in Cambodia (PDF, 11 sider)

 

________________________

 

Mere i denne kategori: « Tailored Wages

WE ARE HUMANS

Beklædningsindustrien beskæftiger i Danmark 10.000 og på verdensplan 75 millioner mennesker. Men det glemmes belejligt at der sidder mennesker som du og jeg og producere tøjet under umenneskelige forhold. Det er moderne slaveri.

Hvis vi mødte disse mennesker ansigt til ansigt, ville vi aldrig kunne bære, at det er sandheden. Mange lukker øjnene og ørerne og undgår at tænke på hvor stor ødelæggelsesgrad, man har med det, man gør. Som designer ved du, hvor lang tid det tager at lave en kollektion. Virksomheder har et ansvar. Vi har alle et ansvar.

Slaveri er aldrig moderne -
WE ARE ALL HUMANS! 

© 2014 Clean Clothes Campaign. All rights Reserved.
Webdesign by Segan & built by 2nd Level.