Fra mindsetløn til leveløn Fra mindsetløn til leveløn Framtiden i våre hender

Norsk rapport - Leveløn skal erstatte mindsteløn

12 november 2009

Mange skandinaviske tøjfirmaer bidrager direkte eller indirekte til grov underbetaling af arbejderne i lavtlønslande. Firmaerne kræver at de nationale mindstelønsstandarder skal gælde i deres leverandørkæder. Mindstelønnen i mange lande er lavere end FNs fattigdomsgrænse på 2 dollar om dagen.

Af Framtiden i Våre Hender

 

Resumé af rapporten "Syr klær for lommerusk"
- download hele rapporten nederst på denne side

 

Mindsteløn kan man ikke leve af

I flere lande som Bangladesh og Indien udgør mindstelønningerne kun omkring 30% af en leveløn. I Bangladesh f.eks. er mindstelønnen kr. 155 om måneden, mens levelønnen er kr. 448. En undersøgelse af 25 skandinaviske tøjfirmaer viser, at meget få virksomheder har indset, at mindstelønningerne i de fleste produktionslande ikke er høje nok til at arbejderne kan leve et normalt og værdigt liv.

Nogle af firmaerne kræver kun at leverandørerne skal betale en mindsteløn til arbejderne. I en femtedel af verdens lande er mindstelønnen under fattigdomsgrænsen på 2 dollars om dagen. Det viser den nye rapport ”Syr klær for lommerusk” fra Clean Clothes Campaign i Norge.
Den største del af tøjproduktionen i dag finder sted i lande, hvor det sociale sikkerhedsnet er svagt eller ikke eksisterende. Fattige mennesker lever et usikkert liv; hvis familieforsørgeren bliver syg, kan det forværre hele familien situation uopretteligt. I tekstilindustrien udgør lønomkostningerne i produktionen mellem 0.5 – 3% af de totale omkostninger. Alligevel presses priserne for varerne ned og arbejdernes løn bliver derefter.

Denne rapport belyser hvorfor det er nødvendigt at hæve arbejdernes lønninger og hvordan det kan lade sig gøre. Tøjfirmaerne kan ikke blive ved med at undergrave tekstilarbejdernes vigtigste vej til et værdigt liv, retten til at organisere sig i fagforeninger og retten til en løn, man kan leve af: en leveløn.

 

Tøjfirmaer skal stille krav til leverandørerne om leveløn til tekstilarbejderne

Den svenske tøjgigant Hennes & Mauritz, norske Voice AS og danske Bestseller stiller kun krav om mindsteløn i deres code of conducts og er tre af de virksomheder, der får den dårligste vurdering i undersøgelsen. De svenske firmaer KappAhl, Gina Tricot og Lindex har heller ikke tydelige lønkrav i forhold til leverandørerne, de nøjes med at ”opfordre” underleverandørerne til at betale højere lønninger.
To firmaer fremhæves i rapporten. Det norske Stormberg, der sælger fritidstøj og det svenske firma Dem collective har både angivet leveløn som et krav i deres code of conduct´s og desuden implementeret kravet hos deres leverandører.

Det viser at det gennem engagement, åben dialog og tæt opfølgning er muligt at forhøje lønningerne i leverandørkæden, så lønnen kan dække basale behov og arbejderne og deres familier kan leve et værdigt liv.

I rapporten anbefales tøjfirmaerne bl.a. at stille krav om leveløn i deres Code of conduct og at samarbejde med andre virksomheder og fagforeninger om implementering. Desuden bør de ændre deres indkøbsstrategier.

 

________________________

 


Rapport
Syr klær for lommerusk, Framtiden i Våre Hender 2009, (PDF 26 sider)

 

 

________________________

 

WE ARE HUMANS

Beklædningsindustrien beskæftiger i Danmark 10.000 og på verdensplan 75 millioner mennesker. Men det glemmes belejligt at der sidder mennesker som du og jeg og producere tøjet under umenneskelige forhold. Det er moderne slaveri.

Hvis vi mødte disse mennesker ansigt til ansigt, ville vi aldrig kunne bære, at det er sandheden. Mange lukker øjnene og ørerne og undgår at tænke på hvor stor ødelæggelsesgrad, man har med det, man gør. Som designer ved du, hvor lang tid det tager at lave en kollektion. Virksomheder har et ansvar. Vi har alle et ansvar.

Slaveri er aldrig moderne -
WE ARE ALL HUMANS! 

© 2014 Clean Clothes Campaign. All rights Reserved.
Webdesign by Segan & built by 2nd Level.