Kalpona Akter Kalpona Akter Clean Clothes Campaign

Kalpona blev anholdt for at kræve mere i løn

11 november 2011

I mange år har mindstelønnen i Bangladesh ligget på 1662 taka (140 kr.). Regeringen i Bangladesh tilbød i 2010 at hæve lønnen til 3000 taka (250 kr.). Men dette ligger stadig meget langt under hvad der er nødvendigt for at det gøre det muligt for arbejderne at leve et ordentligt liv med råd til bolig, mad og skolegang til børnene.

Af Clean Clothes Campaign

 

Lønforholdene i Bangladesh er typisk for de lande, hvor langt det meste tøj produceres. Kalpona Akter var selv børnearbejder på en fabrik i Bangladesh. Som voksen har hun brugt sit liv på at forbedre forholdene for arbejderne i tøjindustrien. Sammen med andre har hun oprettet Bangladesh Center for Worker Solidarity (BCWS), hvor arbejderne får støtte og uddannelse til bl.a. at organisere sig, så de selv kan gøre noget ved forholdene.

I 2010 gik tekstilarbejderne i Bangladesh i 2010 i strejke og demonstrerede, fordi deres løn var så lav, at de ikke kunne leve af den. Da arbejderne gik på gaden, blev der udstedt mange arrestordrer mod dem og mod deres faglige ledere.

BCWS blev især målet for denne forfølgelse og beskyldtes for at "agitere og opildne til uro i beklædningssektoren".

BCWS er en internationalt anerkendt arbejdstagerorganisation, som udførte helt lovligt arbejde. Der er ingen beviser, der kæder organisationen til den uro, der har præget industrien. Alt tyder derimod på, at forfølgelsen af BCWS er sket på foranledning af en fabrik, hvor arbejderne prøvede at danne en uafhængig fagforening.

I november 2011 er der af fabriksejere blevet rejst 11 falske anklager for kriminel aktivitet mod BCWS. Den amerikanske gigant-varehuskæde Walmart er hovedkunde.

Siden 2011 har centret kørt på meget lavt blus. Kalpona og hendes kolleger skal melde sig hos myndighederne 10 dage om måneden, og de har ikke fået fornyet deres tilladelse til at drive en NGO; det betyder bl.a. at de projektpenge, som de har fået af vestlige ulandsorganisationer er indefrosset.

Men det er trods alt bedre end det fængselsophold, hun og de andre havde i 2010; nogle af hendes kolleger blev mishandlet i fængslet. De fik hjælp af Clean Clothes Campaign (CCC) og andre af deres partnere i den rige del af verden. CCC kørte store oplysningskampagner, mobiliserede tusinder af forbrugere og henvendte sig direkte til myndighederne i Bangladesh. Kalpona Akter og kollegerne blev løsladt mod kaution og de europæiske ambassader og EU missionen i Dhaka blev mobiliseret til at følge retssagerne mod dem nøje.

 

________________________

 

WE ARE HUMANS

Beklædningsindustrien beskæftiger i Danmark 10.000 og på verdensplan 75 millioner mennesker. Men det glemmes belejligt at der sidder mennesker som du og jeg og producere tøjet under umenneskelige forhold. Det er moderne slaveri.

Hvis vi mødte disse mennesker ansigt til ansigt, ville vi aldrig kunne bære, at det er sandheden. Mange lukker øjnene og ørerne og undgår at tænke på hvor stor ødelæggelsesgrad, man har med det, man gør. Som designer ved du, hvor lang tid det tager at lave en kollektion. Virksomheder har et ansvar. Vi har alle et ansvar.

Slaveri er aldrig moderne -
WE ARE ALL HUMANS! 

© 2014 Clean Clothes Campaign. All rights Reserved.
Webdesign by Segan & built by 2nd Level.